2011. október 24., hétfő

Gyümölcsök / Bogyósok


Egres : köszméte
Eredet:
Az egres valószínűleg a Himalája vidékéről származik.

Eper : ananászeper, kerti eper
Eredet :

A kerti epret véletlenül fedezték fel Franciaországban, a 18. században. A nagytermésű, ám viszonylag íztelen Chile-eperrel — amely 1712-ben került Európába, és Dél- Chilében, Peruban, Kaliforniától Alaszkáig és a Hawai szigeteken elterjedt — termékenyítették meg a kis, jóízű skarlátepret (?), ez utóbbi 1623-ban került Európába. Bár ez a keresztezés nem volt szándékos, mégis sikeresnek mondható, mert az utódok a szülők valamennyi jó tulajdonságit egyesítették magukban. Ezzel egy új kultúrnövény született, a kerti eper. Az epertermesztés ekkoriban elsősorban a ház melletti, illetve a kastélyok kertjeire korlátozódott. A kínálat nagy részét francia, angol és néhány német faj tette ki.

Az első ananászepret 1870-ben Wiesenben (Burgenland tartomány) ültették. Mivel a bécsi piacokon jól eladható volt, az epertermesztés egyre nagyobb jelentőséget vívott ki magának. 1910 és 1922 között Wiesenben még egy „Állami Kísérleti Kutatóállomás” is működött, amely kizárólag az Ananas (ananászeperrel) foglalkozott.

Feketeáfonya : Fekete áfonya, Erdei áfonya
Eredet :
Már a középkorban ismerték, az akkori leírásokban az áfonya gyógynövényként szerepelt.
Jelentősége az egészség szempontjából :

Az erdei áfonya nagy mennyiségben tartalmaz értékes citrom-, alma-, és más gyümölcssavakat, gazdag ásványi anyagokban, elsősorban vasban, cserzőanyagokban és vitaminokban. Ezenkívül magas az áfonya antocián tartalma. Ez erősíti az immunrendszert, és jelentősen késlelteti az öregedési folyamatokat.

Kultúráfonya
Eredet:
A ma ismert kultúráfonya valószínűleg a nagytermésű amerikai áfonyából (Vaccinium corymbosum) és a kis cserjéjű, édes áfonyából származik (Vaccinium angustifolium).
Ez erősíti az immunrendszert, és jelentősen késlelteti az öregedési folyamatokat.


Málna

Eredet :
A málna az egyik legrégebbi bogyós gyümölcs. Már a kőkorszakban ismert volt. Közép- és Észak- Európában, valamint Észak- Amerikában a málnát már az ókorban gyógynövényként használták.

Jelentősége az egészség szempontjából :

A málna értékes anyagokat tartalmaz, pl. cukrot, gyümölcssavat, pekint, ásványi anyagokat (kálcium, foszfor, kálium), valamint A provitamint, B1, B2 és C vitamint.

Szeder

Eredet :
A szedret már az ókorban gyógynövényként tartották számon. A szeder gazdasági jelentőségéről viszont csak a 19. századtól kezdve beszélhetünk.
A kékesfeketén fénylő szeder nyár végén érik. 

Jelentősége az egészség szempontjából :

A szeder nagyon jelentős szerepet játszik az egészség szempontjából, mert különösen magas a karotintartalma. Emiatt a szeder a legfontosabb A-provitamin forrásnak tekinthető.
Vörös áfonya

Eredet :
A vörös áfonya Eurázsia északi részéről származik. Már az észak- amerikai őslakosok is ismerték, mint kitűnő orvosságot a meghűlésre, illetve sebesüléskor. 
A vörös áfonya kis, a talajtól felfelé törő hajtásrendszerű, ágasbogas, örökzöld félcserjén terem. Kedveli a nedves termőhelyeket.

Érése során (szeptember/október) színe a világoszöldből rózsaszínre vált, majd vörös lesz. Az áfonya szilárd gyümölcshúsa pirosas színezetű, egyes fajoknál azonban akár sötétvörös is lehet.

Jelentősége az egészség szempontjából :

A gyümölcs különösen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Az áfonya segíti a bél-, és hólyagműködést.

Vörös ribizli

Eredet :
Eredetileg a vörös ribizli Közép-, és Kelet- Európában volt honos, a 16. századtól kezdve termesztik. A Föld minden mérsékelt éghajlatú területén megél.

Érési ideje :

Június vége és augusztus vége között. Német neve Johannisbeere (János szemek) június 24-éhez — Keresztelő Szent Jánoshoz — köthető. Ez a nap szimbolikusan a szüret kezdete.

Jelentősége az egészség szempontjából :

A termés értékes anyagokat tartalmaz, pl. káliumot, kálciumot, foszfort, sok pekint, gazdag citromsavban és más gyümölcssavakban. Különösen magas C vitamin tartalma.

Nincsenek megjegyzések:

My Banners

Topplista

blog Katt a képre ha tetszett és kérlek szavazz a blogra . Köszönöm!
lap tetejére
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...