2011. október 24., hétfő

Az ősz termései / Barack - Szilva - Szőlő

A barack őshazája Kína.
A barack egy viszonylag alacsony termetű fa termése, amit pelyhes, bolyhos szőrzet borít. A barackfa gyümölcse kerek, hosszúkás barázdákkal, selymesen szőrös héja sárgától pirosas színig terjed.

A sárgabarack hazája Kína, illetve a Kaszpi-, és a Fekete- tenger között található, Iránhoz és Törökországhoz tartozó fennsík.
A nektarin keletkezésével kapcsolatban különböző elméletek léteznek: az egyik szerint a barack mutációjáról, a második szerint egy korcs hibridről van szó, ami a mandula és a szilva, vagy a barack és a madula keresztezéséből jött létre. A harmadik, legvalószínűbb elmélet úgy tartja, hogy a barack és a szilva keresztezéséből keletkezett.
A nektarin héja sima, szőrtelen, vonzó és pirosas színben pompázik, gyümölcshúsa kemény, többnyire sárga, ritkábban fehér színű, magvaváló. Tulajdonképpen nem más, mint a barack kopasz héjú, speciális változata.
A szilva (Prunus domestica) a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcsünk. Számtalan fajtájának és változatának megkülönböztetése nem könnyű feladat, hiszen könnyen kereszteződnek egymással. A gyümölcs említésekor általában a liláskék vagy sötétkék szemű fajták - például a zamatos, viszonylag kicsi szemű Besztercei - jutnak eszünkbe.
Összesen mintegy kétezer fajtája ismeretes. Tulajdonképpen a sárgás vagy zöldes ringlókat is a szilvákhoz lehet sorolni.


A szőlő (Vitis) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el, és levelük általában tenyeresen összetett. Hazánk területén több, mint ezer éve termesztenek szőlőt.Honfoglaló őseink az akkori Dunántúlon már virágzó szőlőművelést találtak.

A szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény, a meleg, és tápanyagban gazdag a talaj.








Fajták:
Asztali szőlő-Faj:
Vitis vinifera
Flame Seedless
Rózsaszín árnyalatú, gyakran a bogyók színe jelentősen eltér egymástól.
Itália-Eredet:
Kalifornia.
Zöldes- sárgás szemek.
Red Globe
Eredet:
A Red Globe nevű fajtát 1980 körül fedezték fel.
Pirosas színű szemek.
Ribiér
Eredet:
1860 körül, Franciaországban állították elő, Orleans-ban.
Sötétkék szemek.
Thompson Seedless
Eredet: Kisázsia.
Zöld- aranysárgás szemek.
Victoria
Eredet :Ismeretlen
Aranysárga szemek.


Nincsenek megjegyzések:

My Banners

Topplista

blog Katt a képre ha tetszett és kérlek szavazz a blogra . Köszönöm!
lap tetejére
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...