2011. október 24., hétfő

Gyümölcsök / Citrusfélék


 Citrom
Eredet

A citrom Ázsiából származik, pontos hazája azonban nem ismert. Szóba jöhet a Himalája keleti része, Délkelet- Ázsia vagy Dél- Kína. Az arabok a 10. században ismerték meg, az európaiak valószínűleg csak 200 évvel később.

Grapefruit
Eredet :

Az amerikaiak kedvelt reggeli gyümölcse már jó 200 éve létezik. Valószínűleg a Karib térségben keletkezett, a narancs (Citrus sinensis) és a citrancs (Citrus grandis) keresztezéséből. A 19. század elején bukkant fel először a grapefruit elnevezés, Barbadoson és Jamaicában. A franciák körülbelül ugyanebben az időben vezették be Floridában, Egyesült Államok-beli kereskedelmi termelése 1880 körül kezdődött meg.
Klementin
Eredet :

Hogy az édes mandarin és a keserű narancs keresztezése a természetben bekövetkező véletlen, vagy egyszerűen a nemesítési kísérletezések eredménye, éppoly vitatott mind a mai napig, mint ennek a különösen kedvelt gyümölcsnek a „születési éve”.
Állítólag egy katolikus pap, Clément Rodier termesztett először klementint, 1890 környékén; más források szerint a 20. század elején kertjében talált rá. Egy harmadik változtat szerint a klementint 1912-ben fedezték fel, egy véletlen folytán.
Ami biztos, hogy Algériából származik, és egy Père Clément nevű apátról nevezték el.

Kumquat
 Eredet :

A Kumquat Dél-Kína hegyvidéki erdeiből származik, ahol a fák elsősorban dísznövényként kedveltek. Keletkezéséről az alábbi elméletek léteznek: vagy évszázadokkal ezelőtt egy nagy termésű citrusfajból nemesítették, mint törpefajt, vagy egy önálló faj, és csak távoli rokonságban áll a többi citrusfélével.
A latin Fortunella elnevezés az angol botanikustól, Robert Fortune-tól származik. Ő vitte a kis narancsot 1846-ban Angliába.
A Kumquat név ezzel szemben kanton eredetű.

Limette
Eredet :

A limette, amely valamennyi citrusféle közül a legérzékenyebb a hidegre, Délkelet-Ázsia térségéből származik, elsősorban Malajziából — és nedves, trópusi éghajlatot igényel. Magjait valószínűleg spanyol tengerészek vitték el Mexikóba és Nyugat- Indiába.
A limette gyümölcsének húsa sok káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz, valamint gazdag C- vitaminban. Magas C- vitamin tartalma miatt korábban a tengerészek gyakran vittek limette-t magukkal útjaikra, így védekezve a skorbut ellen.

Mandarin
Eredet :

Az eredeti kínai mandarin valószínűleg Indokínából származik, és innen terjedt át Indiába, Sri Lankára és a Fülöp- szigetekre.
Sokáig csak Kínában és Japánban kultiválták, végül a 19. században került Európába, ezt követően pedig az Egyesült Államokba.
Maga a mandarin kifejezés az idők folyamán gyűjtőfogalommá vált, különböző fajtákra és nemesített formáira is használják. A hagyományos értelemben vett mandarin sárgás- narancssárga, és zamatos, azonban sok magot tartalmaz.


Narancs
Eredet :

A narancs eredetileg Dél- Kínából és Ázsia délkeleti részeiről származik. Európába a 15. század második felében került.
Kolombusz Kristóf 1493-ban, második útja során narancsmagokat vitt magával a Kanári- szigetekről Haitire. Onnan terjedt el a növény az egész karib térségbe, és 1518-ban Mexikóban, valamint 1565-ben Floridában termesztették először.
A kereskedelmi célú narancstermelés Spanyolországban 1792-ben, Olaszországban 1870-ben kezdődött meg.

Satsuma
Eredet :

Származásával kapcsolatosan két elmélet létezik: az egyik szerint a satsumát Nagashimán, a japán szigeten termesztették először, eredetileg kínai magokból; vagy a klasszikus mandarin spanyol nemesítésének eredményeként keletkezett.
A satsuma a tangerinéhez hasonlóan a mandarinfélékhez tartozik. Több, mint 1000 satsuma változat létezik, amelyek érési idejükben, a termés formájában és aromájukban jelentősen különböznek egymástól.
A satsuma cserjéje a trópusokon is megél, de sokkal jobban kedvelik a hűvösebb, szubtrópusi éghajlati öveket.
Termése sokkal korábban beérik, mint bármely más mandariné.

Nincsenek megjegyzések:

My Banners

Topplista

blog Katt a képre ha tetszett és kérlek szavazz a blogra . Köszönöm!
lap tetejére
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...