2011. október 25., kedd

Déli gyümölcsök - Egzotikumok

Egzotikumok
 Ananász

Eredet

Amikor Kolombusz Kristóf, 1493. november 4-én másodszor kelt át az Atlanti- óceánon, Guadeloupes lakosai ananászt ajándékoztak neki érkezése tiszteletére. A gyümölcsöt hasonlónak tartotta a mandulafenyő (pínia) tobozához, innen ered, hogy az ananász spanyol és angol elnevezésében (pineapple, jelentése: „a pínia almája”) megtalálható a pínia szó. Az európaiak terjesztették el a Föld valamennyi trópusi területén. Ennek során kihasználták az indiánok nemesítésben szerzett tapasztalatait: míg az ős- ananász termése még tartalmazott magokat, az indiánok által nemesített kultúrananászt már sarjhajtás segítségével tudták elterjeszteni.


Avokádó - Alligátorkörte

Eredet

Avokádót már 8000 évvel ezelőtt termesztettek Mexikóban és Guatemalában; neve az azték (nahuatl) ahuakatl szóból származik. 1600 körül hozták az európaiak Dél- Spanyolországba, 1833-ban Floridába, végül a 19. század közepén Kaliforniába és Ázsiába. A termés, amelyet ma fogyasztunk, három ősi formából alakult ki: a mexikói fennsík zsíros, vékony héjú változatából, a közép- amerikai fennsíkon található Guatemala-i durva héjú típusból, és a nyugat- inidiai típusból, mely sima, bőrszerű héjú, nagy magokat tartalmaz, és a közép- amerikai mélyföldről származik.
Felhasználás

Nyersen citromlével, borssal és sóval, a belseje kikanalazható, felhasználható gyümölcs- és kiadós saláták készítéséhez, ledarálva krémekhez, vagy italokhoz, adott esetben leves is készíthető belőle.

Egyebek

A tojáslikőr holland neve — Avokaat — az avokádóból származik. Eredetileg az indiánok főztek az avokádóból krémes — tejszínes likőrt, de az európaiaknak tojással kellett pótolniuk a trópusi gyümölcsöt.




Banán

Eredet

A ma ismert banán ősi formája két vadon termő fajtából keletkezett: a Musa accuminata-ból, amely a nedves maláj szigetcsoporton terem, viszonylag sok gyümölcshúst és kis magokat tartalmaz, illetve a Musa balbisiana-ból, amely az indiai — fülöp- szigeteki — új- guineai térségből származik. Valószínűleg már vagy 10000 évvel ezelőtt keresztezték ezt a két fajt. A növény azóta részben magától, részben tengerészek és kereskedők révén került Keletre és Nyugatra: a portugálok a 16. század elején vitték a Kanári- szigetekre. Az Újvilágba a banán valószínűleg csak Kolombusz Kristóf után került: cserjéjét 1516-ban vitték Haiti-re. Az első ausztriai banánimport mindössze csak kb. 100 évvel ezelőtt volt.


Füge - Eperfafélék

Eredet

A füge keletről származik, és évezredek óta különböző kultúrkörökben bukkant fel. Egyiptomban a fáraók gyógynövénye volt, a Bibliában is olvashatunk a fügefáról, (a történet szerint Jézus hagyta, hogy elszáradjon), egy fügefa alatt világosodott meg Buddha, és a híres római farkas fügefa alatt szoptatta Romulust és Remust.

Figyelem

A nagyon éretlen füge tejnedve bőrirritácót és viszketést okozhat.
 

Gránátalma

Eredet

A gránátalma fája Perzsiából származik, már az ókorban elvitték Indiába és Kínába, és elterjedt a Földközi- tenger teljes térségében is.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként, kikanalazható, valamint gyümölcs- és kiadós salátákhoz. Kifacsart héja szörbet és ital alapanyaga lehet.

Egyebek

A gránátalma héját már az ókor óta használják bőr színezésére; még ma is kinyerik belőle a pirosas- barnás, vagy citromsárga növényi színezéket. Ezt a keleti szőnyegek megfestésére használják fel.



Guave - Guáva
Mirtuszfélék

Eredet

A guave abból a térségből származik, ami egy széles sávként terül el, Mexikóból kiindulva, a nyugat- indiai szigeteken keresztül húzódik, és egészen Braziliáig tart. Nyilvánvalóan már nagyon régóta termesztik; 1526-ban a spanyol Gonzalo Fernández de Oviedo már említést tesz természetrajzi leírásában a kitermesztett, nemesített fajokról, amelyet az indiánok ültettek. A spanyolok vitték el a gyümölcsöt a Fülöp- szigetekre, Indiában pedig a portugálok vezették be. Az első, kereskedelmi célú guave- ültetvényt 1912-ben Floridában nyitották meg.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként fogyasztható, vagy gyümölcssaláta, illetve kiadós saláta készíthető belőle. Ledarálva gyümölcsszószok, krémek és italok készítéséhez. Párolva kompótként tálalható.




Kákiszilva - Ébenfafélék

Eredet

A kákiszilva Kelet- Ázsiából származik, Észak- Kínában, Dél- Koreában és Japánban az egyik legősibb kultúrnövény.

Tipp

A káki nyersen a legízletesebb — kevés citromlével, narancs- vagy baracklikőrrel, esetleg tejszínnel és/vagy fagylalttal. Leginkább süteményes villával és kanállal ajánlatos fogyasztani.

Kaktuszfüge - Kaktuszfélék

Eredet

A fügekaktusz Mexikóból származik; kevés vagy tüskét egyáltalán nem tartalmazó változatát már valószínűleg az aztékok előtt termesztették. Ferences szerzetesek vitték 1769-ben Kaliforniába. Az erősen tüskés változatait viszont a spanyol tengerészek már korábban exportálták, és elsősorban Dél- Afrikában, Indiában és Ausztráliában termesztették.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként fogyasztható, vagy gyümölcssaláta, illetve kiadós saláta készíthető belőle, vagy befőzhetjük.

Javaslat

A kaktuszfüge hashajtó!


Karambola - Csillaggyümölcs 

Növény

A karambola szoros rokonságban van a bilimbivel (Averrhoa bilimbi), ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a madársóska vagy a mezeisóska, azonban kb. 10 m magas fán terem. Vastag, összetett fürtjéből, melynek virágai rózsaszínek vagy bíborszínűek, a termés csomókban keletkezik.
Eredet

A karambola a trópusi Délkelet- Ázsiából származik, különösen Malajziából, és ma már minden trópusi országban honosak.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként, tortára és dekorációként, gyümölcssaláta és kiadós saláták, valamint bólék és italok készítésére. Párolva kompótok vagy befőzve lekvárok alapanyaga lehet.
Javaslat

Vese-, és szívbetegeknek, valamint reumásoknak nem ajánlatos nyers karambolát fogyasztaniuk, mert magas az oxálsav tartalma.

Kivi - Kínai egres

Eredet

A kivi Kínából származik, valószínűleg először a Jangce folyó völgyeiben élő majmok szomját oltotta — innen ered a neve: majombarack. Az új- zélandi James McGregor vitte 1906 körül a kivi magjait Kínából Új- Zélandra. Alexander Allison ott termesztette az első növényeket, és 1910-ben takarította be az első termést. És ezzel ki is alakult a kínai yáng táo-ból (yang barack) a kivi — nevét egy állatról kapta, amely csak Új- Zélandon él: tyúk nagyságú futómadár, kerek testtel és barna tollazattal.
Az új- zélandi kivi- export a második világháború után indult meg.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként, belseje kikanalazható, vagy felhasználható gyümölcssaláták és kiadós saláták készítéséhez. Püré formájában édes levesek, krémek vagy italok készíthetők belőle. Párolva kompót vagy befőzve lekvár alapanyaga lehet.
Tipp

A gyors utóérés elérése érdekében a kivit almával vagy banánnal együtt kell papírzacskóba tenni: ezek a gyümölcsök ugyanis segítenek az érésben fontos szerepet játszó etilén kiválasztásában.



Kiwano - Tüskésuborka
Tökfélék

Növény

A növény hasonlóan néz ki, mint rokonai, azaz az uborka, és a dinnye; kúszó vagy mászó, barázdás és serteszőrös kocsánnyal, és nagy levelekkel.

Eredet

A kiwano a Kalahári- sivatagból származik, és a legnagyobb vadon termő uborkafaj, ami a trópusokon megtalálható.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként fogyasztható, vagy gyümölcssaláta, illetve kiadós saláta készíthető belőle. Szószként desszertekhez, vagy fagylalt mellé, salátaöntetként és szószként hal és hús mellé szolgálható fel.

Mangó - Család: Szömörcefélék
Eredet

Mangót már legalább 4000 évvel ezelőtt termesztettek Indiában. Kr. e. 400 körül a gyümölcs onnan terjedt el az egész ázsiai térségben: a maláj szigetcsoportról egészen Dél- Kínáig és Kelet- Ázsiáig. Ázsián kívül aztán két fokozatban terjedt el: az i. sz. 10. században az arabok vagy a perzsák vitték Kelet- Afrikába, majd a 16. században a portugálok hozták Európába, Kelet- Afrikába és Dél- Amerikába.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként gyümölcssalátához, vagy bólék fűszerezéséhez használható fel. Püréként krémek, szörbetek vagy italok készíthetők belőle. Párolva kompót vagy befőzve lekvár alapanyaga lehet.

Javaslat

Nem tanácsos a mangó fogyasztása után folyadékot inni, mivel gyomorbántalmakat okozhat, így kerülendő a tej, a víz vagy az alkoholtartalmú italok fogyasztása. Ez a 2 órás tilalom mind a friss gyümölcs, mind a mangókonzerv fogyasztása után betartandó. Ezen megszorítások okai egyelőre ismeretlenek.



Maracuja - Golgotavirág-félék

Eredet

Mint minden rokona, a maracuja is Közép- és Dél- Amerikából származik; leginkább a trópusok magasan fekvő területeit kedveli — az ültetvények 1500 - 2000 méter magasságban vannak — és a szubtrópusokon is megél.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként, belseje kikanalazható, valamint édes ételek, desszertöntetek és italok készítéséhez.


Papaya - Dinnyefafélék

Eredet

A papaya valószínűleg Mexikó déli részéről és Közép- Amerikából származik. Először az indiánok termesztették és az európaiak terjesztették el. A 16. század közepén a spanyol tengerészek vitték Manilára. Onnan jutott el a papaya a Föld többi trópusi térségébe.
Növény

A növény a botanika szemszögéből nézve elfásult gyógynövény — levelei simák, hosszú nyelűek, akár 60 cm hosszúak, bóbitája úgy néz ki, mint egy óriási petrezselyemcsomó. A papaya fája olyan egyenesen nő, mint a gyertya, magassága akár a 20 métert is elérheti, és kis oldalágak, vagy gallyak tarkítják. A gyümölcs a levelek alatt csüng, körbe a törzs körül, általában körte formájú.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként fogyasztható, vagy gyümölcssaláta, illetve kiadós saláta készíthető belőle. Püré formájában krémek és italok készítéséhez. Párolva kompót, vagy befőzve lekvár alapanyaga lehet.




Physalis - Földicseresznye,
Korallcseresznye, Zsidócseresznye
Eredet

A földicseresznye vadon termő fajtája valószínűleg az Andok vidékéről származik, az Egyenlítől délre fekvő Ekvádorból, Boliviából, Peruból és Észak- Chiléből. A növényt több, mint 200 évvel ezelőtt Dél- Afrikában háziasították — innen ered az egyik elnevezése. Akkoriban termését a C vitamin hiány miatt kialakuló betegség, a skorbut gyógyítására használták.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként fogyasztható, vagy gyümölcssaláta, illetve kiadós saláta készíthető belőle. Tortákhoz is jó, vagy kompót és lekvár készíthető belőle.

Pitahaya - Sárkánygyümölcs
Család:
Cactaceae – Kaktuszfélék

Eredet

A pitahaya Dél- Amerika trópusi és szubtrópusi területeiről származik, de megélnek a mélyen fekvő parti síkságokon és a fennsíkokon is.
Növény

A kaktuszfügéhez hasonlóan a pitahaya is egy kaktuszféle termése. Háromélű, akár 5 m hosszú ágain alakulnak ki a nagyméretű, fehéres- sárgás, nagyon vonzó virágok és végül a meglehetősen bizarr gyümölcsök. A piros pitahaya méregzöld pikkelyei egy sárkány bőrére emlékeztetnek.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként fogyasztható, vagy gyümölcssaláta készíthető belőle.

Javaslat

A pitahaya segíti az emésztést, nagy mennyiségű fogyasztása azonban hasmenést okozhat.




Tamarillo - Paradicsomfa

Eredet

Mivel a vadon termő formája nem ismert, ezért nem is lehet pontosan tudni, hogy a tamarillo Dél- Amerika melyik részéről származik. Mivel fái leginkább a középmagas, illetve magasan fekvő területeket kedvelik, azt feltételezik, hogy az Andokból ered, valahonnan Észak- Venezuela és Argentina déli részéről. Gyümölcsét a 60-as években új- zélandi tengerészek nevezték el tamarillonak, hogy megkülönböztessék a normális paradicsomtól, amellyel csak — ízében is — távoli rokonságban van.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként, illetve sajt és sonka mellé, valamint gyümölcssalátához. Püré formájában ital, párolva kompót vagy befőzve lekvár alapanyaga.

Nincsenek megjegyzések:

My Banners

Topplista

blog Katt a képre ha tetszett és kérlek szavazz a blogra . Köszönöm!
lap tetejére
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...