2011. október 24., hétfő

Az ősz termései / - Alma - Körte

Az alma, különböző fajtái széles körben ismertek, és szinte egész évben elérhető gyümölcs. Könnyen és hosszú ideig tárolható.

Különböző fajtái között ugyanúgy a mézédes- és a savanyú változat is megtalálható, ezért savtartalmuk is igen különbözik egymástól.

Magas pektintartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre.







A körte eredetileg Európából és Ázsiából származik. Az első kultúrfajták a görög Peloponnészosz — félszigeten nőttek, kb. 3000 évvel ezelőtt. Lelkes termesztői a rómaiak voltak, speciális tulajdonságaik alapján ők már 40 különböző fajt különítettek el. Közép-Európában a gyümölcstermesztés a kolostorokban élők feladata volt. Mindazonáltal ebben az időszakban a körték még meglehetősen kemények voltak, ezért ajánlatos volt a körtét megfőzni. A nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ez a vélemény azonban hamarosan megváltozott, és a francia napkirály, XIV. Lajos korában az édes gyümölcs valóban ínyenc csemegének számított, és nagy tiszteletnek örvendett. A vén körtefák a Versailles-i kastély királyi kertjeiben még ma is megcsodálhatóak.
Történelmi jelentősége

A világ leghíresebb körtefája bizonyára az alvilágban állt. A görög mítosz szerint Tantaloszt, Zeusz egyik fiát az istenek és az emberek ellen elkövetett gonosz tettei miatt az alvilágba küldték. Itt a gaztetteit egy körtefa alatt gyónta meg. Amikor éhes lett, és a feje fölött lógó körtéket meg akarta volna enni, az ágak visszahúzódtak, egészen addig, ameddig nyújtózkodott.

A kínaiaknál a körtefa az elválást és a szomorúságot szimbolizálta. A keresztények valamivel pozitívabb képet társítottak hozzá. Csodálatra méltó fehér virágai miatt az Istenanya jelképévé vált.









Nincsenek megjegyzések:

My Banners

Topplista

blog Katt a képre ha tetszett és kérlek szavazz a blogra . Köszönöm!
lap tetejére
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...