2011. november 8., kedd

Hioszi Tatiosz [Hiosz, Kr. e. 368- Hiosz, Kr. e. 289]


"A szeretet hatalma mérhetetlen, beragyogja a Hold fölötti égboltot, és csillagmagasságokig tör. Aki szeret, mintha égi utakon járna."

Szeretet -- a legszebb szó, a legmélyebb tartalommal. Tatiosz megalkotta a klasszikus emberszeretet tanát. Önismeretre és megértésre épülő bölcsessége valamennyiünk szívéhez szól.

Tatiosz élete és munkái

A Szeretet filozófusa

Hioszi Tatiosz [Hiosz, Kr. e. 368- Hiosz, Kr. e. 289]

Tatiosz Kr. e. 368-ban született a török partoknál fekvo Hiosz szigetén. Elofordul, hogy a szeretet tanának ókori mesterét összetévesztik a 800 évvel késobb élt alexandriai szépíróval, Akhilleusz Tatiosszal (Kr. u. 5. sz.), vagy a hasonló nevu athéni természetfilozófussal (Kr. u. 2-3. sz.), aki fomuvét (Bevezetés a számok világába) a hioszi Tatiosz muködése után 500 évvel késobb írta.

Apja, Gallinosz szerszámkészíto mester volt - meséli Kalimonasz a naplójában -, aki már gyermekkorában támogatta fia ember- és életszeretetét, elmélyülo hajlamát. Tatiosz bebarangolta a sziget hegyi falvait, miközben beszélgetett az emberekkel. Kérdéseket tett fel az ifjaknak (Gondoltál-e arra, hogy az emberi gondolat a leghatalmasabb építo és romboló ero?) - aki jól válaszolt, annak ajándékot adott: egy almát, egy fürt szolot, egy olajágat, vagy egy tengeri csillagot, amelyet o hozott fel a mélységbol.

Késobb elajándékozta legnagyobb kincsét: tudását a szeretetrol - azt a csodát, amelyet az élet igazi tudományának nevezett:

- Azért élünk, hogy szeressünk és szeressenek. Sokan késon, vagy soha nem találnak rá az élet ezen egyszeru és tiszta magyarázatára.

- Három kiválóság van, amelyre az ember született: a szeretni tudás, a szeretet elfogadása és az élet szeretete.

- Amikor a megértést elneveztük szeretetnek, trónjára emeltük az embert.

351-ben Athénba ment, és Platón Akadémiáján bölcseletet tanult 17 évesen. Ott ismerte meg késobbi mesterét, Arisztotelészt, aki 367-tol 347-ig hallgatta Platón eloadásait, és Tatioszt rögtön a barátságába fogadta. Négy esztendo múltán azonban útjaik elváltak. 347-ben Platón elhunyt, iskoláját nem Arisztotelészre, hanem unokaöccsére, Szpeuszipposzra hagyta. Ennek oka abban keresendo, hogy Arisztotelész tanításaiba beépítette a Platón elotti iskolák természettudományos (mechanikai és fiziológiai) eredményeit is.

Arisztotelész 347-ben barátja, Hermeiász hívására a müsziai Atarneoszba utazott. 345-ben, a perzsa zavargások idején Hermeiászt megölték, ekkor védelmébe vette Püthiát, annak unokahúgát, és Mütilénében összeházasodtak. Ez ido alatt Tatiosz az Akadémián bölcseletet hallgatott Szpeuszipposz irányítása alatt. 343-ban - amikor Arisztotelész Philipposz hívására Pellába ment, és Nagy Sándor neveloje lett - Tatiosz hazatért Hioszra, és feleségül vette Theiát. Hamarosan két lányuk született: Eupalina, az iskolaalapító és Amphissza, a tanító.

335-ben hírét vette a Peripatosz nevu egyetem megalapításának. Rögtön Athénba hajózott, és 33 évesen ismét tanulásra adta fejét Arisztotelész iskolájában. Mestere és barátja eloadásai lenyugözték: - Isten oka és kezdete mindennek. Ennek tudása isteni résszé tette szellemünket.- hallotta Arisztotelésztol egyik eloadásán.

Vond ki a rosszból a rosszat, máris megtalálod benne a jót - mondta hallgatóinak 330-ban már a Peripatosz egyetem tanáraként, ahol bölcseletet adott elo. Kalimonasz 328-ban arra kérte, térjen haza: - Szükségünk van egy olyan tanítóra, akit az istenek megtanítottak gondolkodni és nevetni.-

Tatiosz 325-ben hazaköltözött Hioszra - ezúttal végleg -, majd megnyitotta saját iskoláját a Platián, és - a Nap fénytengere felnyitotta a szemeket -. Athénbol, Tanagrából, Megarából, de Epheszoszból, és a környezo szigetekrol is özönlöttek a hallgatók, hogy megismerjék Tatiosz - új tanításait a szép és helyes szeretetrol -:

- Akinek célja a helyes élet - annak eszköze az emberség.

- Külön világ minden ember, ami összeköt bennünket egymással - az az emberség.

Kalimonasz szerint -Tatiosz égi tudás birtokába jutott Athénban Arisztotelész oldalán.- A Mester mosolyogva válaszolt: - Te is tudod mindezt, csupán elo kell venned a mélybol.-

Tatiosz éppen három éve vezette filozófiai iskoláját, amikor Arisztotelészt 323-ban istentagadás vádjával (eurymedon asztheia) elmozdították Athénból. Bár sok fontos feladat kötötte otthonához (lánya, Eupalina iskolát nyitott a sziget fovárosában a szegények számára), mégis Athénba sietett.

- Az igazság aranyból van, és kiállja az ido próbáját - írta Kalimonasznak Athénból, ahová késon érkezett. Arisztotelészt idoközben Halkiszba számuzték (kutatói azt állítják, ott élt haláláig, 322-ig). Tatiosz neves tanítványa, Iliádész szerint Arisztotelész sohasem jutott el halkiszi otthonáig. Az Evia-szigeti Euriposz szakadék elott látták utoljára. Feltételezik, hogy ellenségei a szakadékba lökték.

Tatiosz Kr. e. 325-tol Kr. e. 289-ig - 36 éven át - élete utolsó napjáig vezette a Szeretet Tanításai elnevezésu iskoláját Hiosz szigetén. 79 évet élt. Munkáinak - naplójának, leveleinek, kéziratainak - rendezését 289-ben legkiemelkedobb tanítványára, Kalimonaszra bízta (aki egyben veje és barátja is volt). Több könyve maradt fenn: Életbölcsességek, A bölcsesség ábécéje, A Szeretet kiskönyve, Mosolygó történelem, Az Élet szép ajándékai, A Szeretet ereje, Emberi történetek, Üzenetek a Szeretet Földjérol, A Csillagszikrák útja, Lélekutazás stb.

- Annyi szépség, annyi igazság, annyi bölcsesség van benned, Tatiosz. Engedd meg, hogy követhessünk, mi és az emberek kérjük ezt toled.- írta levelében Kalimonasz a Mesternek.

Tatiosz ezt válaszolta: - Bennetek rejlik a csoda, ezért inkább én követlek titeket emberi szeretettel és bölcsességgel.-

A bölcs ember könyve Tatiosz Gyujteményes munkáinak elso kötete. A tisztelt magyar olvasó eloször olvashatja kivételesen gazdag és szép nyelvünkön az Életbölcsességek, A bölcsesség ábécéje, Tanulságos történetek, Az Élet szép ajándékai c. munkáinak teljes anyagát, amelyet a Visszavonhatatlanok töredékeivel bovítettünk ki.

A gyujtemény elso hazai olvasója írta A bölcs ember könyvéről:

-Tatioszt olvasva az az érzésem támadt, örülök, hogy embernek születtem...-

Hivatkozás : Vágó Gy. Zsuzsanna

Nincsenek megjegyzések:

My Banners

Topplista

blog Katt a képre ha tetszett és kérlek szavazz a blogra . Köszönöm!
lap tetejére
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...