2011. július 24., vasárnap

A rózsa


A rózsát szépsége, illata, előkelősége, változatos színei miatt a "virágok királynőjének" is nevezik. A Rosa nemzetségnév a görög rhodon szóból származik amelynek jelentése piros, ugyanis az ókori görögországban termesztett rózsák kárminpiros színűek voltak.

A rózsa az emberiség történetében már a kezdetektől fogva igen fontos szerepet tölt be. Számos költőt, írót, művészt megihletett és rengeteg vers, mese, monda, költemény, festmény témájául szolgált.

Számos indiai mese szól arról, hogy Laksmi a szépség istennője fakadó rózsabimbókból született. Ez alapján lett a rózsa a keleti népek szent virága
- Egy ókori perzsa monda szerint maga Allah jelölte ki a rózsát a virágok királynőjévé.
- Az ókori görögök a rózsát az istenek ajándékának, valamint a szerelem, szépség, boldogság jelképének tekintették.
- A római kultúrában az erkölcsi tisztesség szimbólumaként a különleges cselekedeteket ezzel a virággal jutalmazták. Róma hanyatlásának idején a féktelen mulatozások, a gyönyör és a vad orgiák virága lett. A vendégségeken, a hosszantartó vad mulatozásokon valamint az előkelőségek kihajózásának alkalmával töménytelen mennyiségű rózsaszirmot hintettek szét. Népszerűségét jellemzi, hogy ezekben az időkben még a Róma körüli termőföldeken is rózsát termesztettek, miközben a gabonát más országokból importálták.
- Az első keresztények a rózsát a rómaiak mértéktelen és bűnös élete miatt a hanyatlás virágának tartották. Hamarosan azonban a keresztény világot is meghódította és pár évszázad elteltével már a paradicsom valamint Szűz Mária szent virága lett.
- A muzulmánok úgy tartották, hogy a fehér rózsa a mennybe szálló Mohamed verejtékéből nőtt, ezért a rózsának a rózsaszirmokból készített rózsaolajnak és rózsavíznek megtisztító erőt tulajdonítottak.
- A középkori Franciaországban a hallgatás és a tapintatosság jelképeként a legmegbecsültebb virág volt, amelynek termesztését csak külön engedéllyel lehetett végezni.
- Angliában csak a XIV. században ismerték meg, ahol a fehér és vörös rózsa két rivális nemzetség között dúló háború jelképe lett. Ezt a 30 évig tartó háborút a mai napig is a "rózsák háborúja" néven emlegetik.














Nincsenek megjegyzések:

My Banners

Topplista

blog Katt a képre ha tetszett és kérlek szavazz a blogra . Köszönöm!
lap tetejére
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...